Pecakunyhó elektromos falfűtéssel

Gyerekkorom óta imádok pecázni. Apámmal ez volt a kedvenc programunk. Minden szabadidőnket azzal töltöttük, hogy a közeli horgásztóhoz kijártunk, és ott vártunk a legnagyobb kapásokra. Elképesztően meghatározta ez a hobbi az életemet, nem is tudom elmondani, mennyire. Bár az élet elsodort a szülőfalumtól messzire, de ez a szokásomat egy pillanatig sem hagytam el. Miután apám meghalt, kicsit kevesebbet jártam, egyrészt mert nem volt kivel, másrészt meg, mert fájdalmasan emlékeztetett rá az egész, de ahogy telt az idő, könnyebb lett. Szépen lassan a kisfiam is abba a korba ért, hogy elkezdje élvezni a dolgot, így elkezdtem vele járni pecázni. Mivel nálunk ez valószínűleg családi vonás, ezért benne is kódolva van a pecázás iránti szeretet. Már felnőtt ő is, de szerencsére sikerült tovább vinnünk a hagyományt, és még mindig, minden hónapban egy hétvégét pecázással töltünk szigorúan.

Mivel nagyon szerves része az életünknek a dolog, úgy döntöttem, adjuk meg most már komolyan a módját. Szerettem volna venni egy pecakunyhót, a horgásztó közelében. Ki is néztem egyet, de kisebb felújítás ráfért, és nem volt benne fűtés. Ez nyáron persze nem baj, de télen kifejezetten problematikus tud lenni. Mielőtt belementem a vásárlásba, utánanéztem, hogy mennyibe kerülne, ha komplett fűtőrendszert szereltetnénk a házikóba. A gázt, azt nagyon gyorsan elvetettük. Nem csak azért, mert nincs bevezetve a telekre, de azért is, mert ahhoz rengeteget kellene vésni, radiátorokat is kell venni, és nem csak nagyon körülményes lenne, de elképesztően drága is a kiépítés. Így maradtak az elektromos fűtési rendszerek, ennek kezdtem el utánanézni. Nagyon sokféle elektromos fűtő rendszer van már, és nem is tudtam, hogy ilyen széles választékból lehet válogatni. Megnéztem, milyen az elektromos kazán, a fűtőpanel, a norvég radiátor, de az összes közül nekem az AHT típusú elektromos fűtőszőnyeg volt a legszimpatikusabb. Egy igazán modern fűtőrendszer, ami már a levegőt nem is használja közvetítő közegként, rögtön a testet melegíti, így biztosít sokkal jobb hőérzetet. Ez azért is fontos szempont volt, mivel a házikóban nem állandóan fogunk tartózkodni, ezért nem fog folyton menni fűtés. Így nem kell majd megvárnunk, míg felfűti a rendszer a komplett házat, a bekapcsolás után már rögtön lehet majd érezni a meleget.

Megpróbáltam minél alaposabban utánanézni. Ez egy svájci rendszer, ami már alapvetően garanciát jelent számomra a megbízhatóságra. Ráadásul a fűtőszőnyegeket nem csak padlóra, hanem falra is fel lehet szerelni, ami nekem igazán nagyszerű hír volt, mert egyáltalán nem szerettem volna felszedni a padlót. A falon viszont nem volt semmi, oda simán fel lehet applikálni, és ezzel a módszerrel ezt meg is lehet oldani. Ami még hatalmas előnye, hogy csak 30 fokos az üzemi hőmérséklete, ezért nem kell különösebb szigeteléssel körbevenni, nem okoz kárt semmilyen anyagban a forrósága, az ember csak bekapcsolja, és már megy is prímán. Láttam, hogy olyan termosztáttal is lehet kérni, ami távolról, okostelefonnal is irányítható, ez nekünk szintén nagyon ideális, hiszen mikor elindulunk bekapcsoljuk a fűtést, mire oda érünk meleg van.

Mivel nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez a fűtés rendszer, felhívtam őket, hogy adjanak nekem egy árajánlatot. Már abból is tudtam, hogy komoly cégről van szó, hogy nem kábítottak kamu számokkal, előzetes becslésekkel. Azt mondták, inkább kijönnének, felmérnék, és ennek függvényében tennének egy pontos ajánlatot. És ha esetleg később egy napelem rendszerrel is szeretném kibővíteni a kanlakot, akkor azt is méretezik előre, csak a kivitelezéssel lesz dolgunk akkor, ha eljön majd annak is az ideje. Nekem nagyon tetszett ez a hozzáállás, így természetesen kértem a helyszíni felmérést, ami valóban nagyon profi volt, így eldöntöttem, belevágok. Megveszem a házat és megcsináltatom benne az elektromos falfűtést. Már alig vártam, hogy belefogjunk. A mester, aki kijött felmérni, arról tájékoztatott, hogy ha rendesen előkészítjük a terepet, 1 nap alatt el tudják végezni a fűtés telepítését, hiszen nem kell hozzá fúrni, faragni, vésni. Ez is nagyon tetszett, hogy nem kell koszt és felfordulást csinálni hozzá. És ez így is volt, kijöttek, megcsinálták, elmentek. Ennyi. Már csak a festőt kellett hívni, aki lefedte, és kész is voltunk. Nem volt se drága, se körülményes, és hibátlanul működik azóta is. Nagyon szeretjük, mert valóban úgy van, hogy mielőtt elindulunk, egy órával előtte bekapcsoljuk otthonról, aztán mire odaérünk, már kellemes a hőmérséklet.

Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltunk erre a házikóra, és azért még boldogabb, hogy a fiam, hiába lett felnőtt már, még mindig szívesen jön el velem ezekre a pecás hétvégékre. Az örömömet már csak az tudná fokozni, ha az unokám is csatlakozna majd a hagyományhoz, és ő is eljárna majd az apjával szívesen, mint ahogyan az én fiam velem. És aztán majd az ő gyermeke is ővele, és így tovább, míg csak fenntartható ez a szép hagyomány. A hely már adott hozzá, ezt a házikót mindig is örökölhetik, és mivel egy nagyon modern fűtési módszert telepítettünk bele, így ez generációkig kielégítő lesz a leszármazottjaim számára. Ha pedig felkerül a napelem a tetőre, akkor meg még fizetniük sem kell majd a melegért. Szerintem ezt nagyon jól kitaláltam.  A gyerekeknek már csak alkalmazni kellene, amit készen kapnak tőlem, mint hagyományt. Már csak azt kéne kitalálni, hogyan lehetne belevonni ebbe a lányokat is. Még sosem hívtuk őket, de most, hogy már nem olyan nomádok a körülmények, ki lehetne próbálni. Lehet, hogy még nekik is tetszene, és tudnák élvezni. És ha ők is részt vennének benne, akkor lenne csak aztán igazán komplett a családi hagyomány. Ha pecázni nem is szeretnének, de mondjuk főzhetnek, süthetnek, vagy éppen bármit, amit a lányok csinálnak. Még ha napoznak csak, az is jó, csak együtt legyünk az a lényeg. Mert a közösen töltött idő megfizethetetlen ajándék, amit az emberek nem értékelnek annyira, mint amennyire azt kellene. De nálunk, a családban ez másképpen lesz, mert mi időt és energiát fogunk szentelni erre, hogy folytassuk a hagyományt, és minél többet legyünk együtt, ahogyan azt igazából kell.