Fontos a megfelelő öltözet

Szeretem, amikor egy nagyobb baráti társasággal megyünk akár gyalogos, akár motoros túrára, mert olyankor már csak abból is képes vagyok összerakni egy esettanulmányt, ha a gyülekezés pillanatában feltérképezem a szépen lassan megérkező brigádot. Ilyenkor kivétel nélkül van valaki, aki nem az alkalomnak megfelelően öltözött, és ezt csak akkor realizálja, amikor meglátja a többieket. Megfelelőség alatt nem az eleganciai minősítést értem jelen esetben, hanem sokkal inkább a praktikát. De hogy értsétek, mire gondolok, elmesélek egy apró, ám tanulságos, helyenként mókás történetet.

Van egy kisebb baráti társaságunk, akikkel motoros túrákra szoktunk menni általában a tavaszi, őszi időszakban, de néha a nyári nagy meleg elől is motorokon menekülünk együtt, valamilyen közeli vízpartra. Igaz még csak május volt, amikor az eset megtörtént, de olyan fülledt, meleg volt az idő, hogy simán beillett volna nyár közepének is. Ilyenkor már azért normális ember strandra megy, nem pedig horgászni, de persze mi inkább a nem normális kategóriába szeretünk tartozni. A fiúk ugyanis elhatározták, hogy egy általuk újonnan felfedezett horgásztó halállományát kívánják ritkítani az egész hétvégén, mindezt sátrazással és – akinek van persze – barátnő/feleség bevonásával. Valahol szép ez, hogy igénylik az együtt töltött időt, na de pont egy dög meleg hétvégén, vízpart mellett, ahol nem szabad fürdeni? Természetesen belementem, és tulajdonképpen nem is bántam meg. Nem úgy, mint Márk és Balázs. Az említett két fiatalember ugyanis sem a naptár, sem az időjárás jelentés, sem az ésszerű gondolkodás fogalmait nem ismerhetik, legalább is a hétvégi viseletükből erre tudok következtetni.

Márk követte el a kisebbik hibát, bár sokáig mosolygás tárgyát képezte a szenvedése. Az említett ifjú úriember ugyanis elfelejtett magával váltóruhát hozni. Mindösszesen a motoros védőruházata volt az, amivel habtestét elrejthette a kíváncsi halszemek elől. Amíg a helyszínre nem értünk, nem is tudott senki erről a hibáról, de még Márk sem. A többieknek pedig akkor lett gyanús, amikor már mindenki megszabadult a motoros ruházattól és csak bikiniben meg fürdőnadrágban vagy shortban csörgött a tóparton. Márk még ekkor is a vadonatúj Sixgear Bandit motoros nadrágjában mászkált föl s alá, és az egyik srác szóvá is tette neki. Kiderült, hogy azzal a sráccal együtt vásárolták, valamint neki is volt egy ilyen. Először piszkálódott is egy bő 5-10 percen keresztül, hogy a kedves kis barátja csak biztosan fel akar vágni az új, csoda motoros nadrágjával. Fel is sorolta az összes előnyét, de Márk ezután már nem bírta magában tartani az infót, és kibökte, hogy nincs nála váltóruha. Ezután megszabadult a motoros dzseikitől és a pólójától is, csak a kantáros motoros nadrág maradt rajta, még a cipőjét is lerúgta. Innentől viszont azzal piszkálták a srácok, hogy akkor legalább vetkőzzön le alsógatyára, mert meg fog gyulladni. És itt jött a pikáns részlet, miszerint kiderült, hogy nem mindig szokott alsónadrágot húzni a motoros nadrág alá, és akkor éppen egy ilyen alkalom volt. Ezután már mindenki ezzel piszkálta, ahelyett, hogy egy ruhadarabot kölcsönadtak volna neki. Reméljük, éjszaka azért a sátorban megszabadult a motoros nadrágtól, legalább egy alvás erejéig.

A másik nem megfelelő felkészültséggel útnak indult ember, Balázs pedig a másik véglet. Ő ugyanis úgy gondolta, hogy mivel olyan meleg és nyárias volt az idő, valamint nem is távoli hely volt a célpont, ezért teljesen felesleges ilyen körülmények közt a motoros védőruhát magára ölteni. Ezzel nagyjából senki nem értett egyet, és már a gyülekezőnél leszidták néhányan. A legrövidebb úton is érheti tragikus baleset az embert, ezért nem csak a bukósisak, de a motoros ruházat is szinte kötelező elem kellene, hogy legyen. Az odafele vezető úton nem is történt semmi probléma, de sajnos hazafele már volt egy kisebb esése Balázsnak, ami motoros ruházat hiányában akár sokkal nagyobb gondot is okozhatott volna. Szerencsére épp bőrrel, mindössze néhány karcolással megúszta a balesetet, de ez pusztán a véletlenül visszaszerzett lélekjelenlétének volt köszönhető. Azt gondolom, egy veszélyes esésnél még az is jobb, ha az egész hétvégédet egy motoros nadrágban kell töltened. Ki ért velem egyet?