A lányom tanuló laptopot kért a nagyapjától

Szombat hajnalban két rövidet dudáltam édesapám háza előtt. „Megyek már, megyek!”- hallatszott a garázsból a kiabálás, és fél perc múlva már láttam az öreget, hóna alatt a horgászfelszerelést tartalmazó nagy ládájával és kedvenc összecsukható botjával, lábán az elnyűhetetlen katonai bakancsával.

Szezonban minden második szombat délelőttöt együtt töltöttük: hajnalban érte mentem, kimentünk tóra, 11-ig pecáztunk, beszélgettünk, aztán nálunk ebédelt a családdal, még ebéd után egy órát hagyta az unokáinak, hogy nyúzzák őt, aztán hazavittem, hogy pihenhessen is egy kicsit.

Igazi aranyszívű morgós medve volt az öreg, a gyerekek is megszokták, hogy ilyen, és nem vették a szívükre, ahogy én és a feleségem sem. Ma is igen morcosan indította a beszélgetést: legkisebb unokája ugyanis, aki történetesen az én lányom, tanuló laptopot kért a szülinapjára. Szegény öreg a hagyományos, „felnőtt” verzióval sincs kibékülve, és fogalma sem volt róla, hogy mi fán terem a gyerekeknek készült változat. Persze azt sem értette, hogy mi a bánatnak egy ilyen ketyere egy 4 éves kislánynak, de azon már meg se lepődik.

Gyorsan összeszereltük a botok végére a csalit meg az úszót, bedobtuk jó mélyen, majdnem a tó közepéig, majd elővettem a telefonom, hogy segítsek apának megtalálni a tökéletes ajándékot a lányomnak.

Ismertem egy játékokat forgalmazó webáruházat, ahonnan már többször vásároltunk a gyereknek rollert, focis iskolaszert és társasjátékot, gondoltam, első körben nézzük meg ott, van e, ami nekünk kell. Apa feszülten figyelt a jobb oldalamon, ilyenkor örülök, hogy akkora a telefonom, mint egy kisebb plazma tévé, így ő is látott mindent. Az „elektromos játékok” fül alatt rögtön meg is találtuk, amit kerestünk: gyermek laptopok, tanuló tablet. 4 különböző kis szerkezetet találtunk, három laptopot és egy tabletet. Apa azonnal rábökött a kék laptopra: azt vegyük, a kék kedvenc színe. Apának ebben teljesen igaza volt, így azt a modellt vettük közelebbről szemügyre. Az ovális kis laptopkához egy egér tartozott, természetesen az is türkiz kék. A leírás az apró kis játék 50 programot tartalmaz, mellyel az én kincsem játszva tanulhat. Ez az 50 program 6 oktató tevékenység köré csoportosul, mint például betűk, számok, illetve zenélni is lehet vele. Az egér pedig a kéz-szem koordinációját fejleszti a kis lurkónak. Memóriafejlesztő játékok is találhatók a programban, illetve az órát is meg lehet tanulni a segítségével. Bár előre sejtettem, hogy én muzikális kislányom a rendszerben található 60 féle dallamot felváltva fogja hallgatni egész álló nap, egyetértettem apával, hogy érdemes lenne megvenni neki a játék laptopot.

Apa nagyon örült, hogy megoldottuk a dilemmát, ami napok óta foglalkoztatta; megbeszéltük, hogy amikor délután hazaviszem, segítek megrendelni neki a játékot, és így már semmi dolga nem lesz, mint szépen becsomagolni, aztán fogadni a hatalmas „köszönöm-puszikat” a kis hercegnőtől.